30 GODINA VAŠEG POVERENJA

 

DANSKA – ŠVEDSKA

Danska, zvanično Kraljevina Danska, je država u severnoj Evropi i nalazi se na poluostrvu Jiland i sastoji se od 490 ostrva. Deo je Evropske unije. Glavni grad je Kopenhagen.
Danska izlazi na Baltičko i Severno more, i sastoji se od poluostrva Jiland i ostrva: Fin, Seland, Bornholm i još puno manjih ostrvaca, koje se često nazivaju Danskim Arhipelagom. Danska se nalazi severno od Nemačke, jugozapadno od Švedske i južno od Norveške. Grenland i Farska Ostrva su takođe teritorije Kraljevine Danske, svaka sa suverenom vlašću.

Švedska, službeno Kraljevina Švedska, nordijska zemlja u Skandinaviji, u severnoj Evropi. Graniči se sa Norveškom na zapadu, Finskom na severoistoku. Na jugozapadu Eresundski most spaja Švedsku sa Danskom. Skagerak moreuz je na jugozapadu, Baltičko more i Botnijski zaliv su na istoku. Švedska ima relativno malo stanovnika, i poznata je po velikim mirnim šumama i planinskom divljinom.

Kristijansborg poznata kao i San Fransisko Šavijer i Osu, je utvrđenje i dvorac u gradu Osu, predgrađu Akre u Gani. Izgradili su ga Danci 1661. godine. Pre toga su na ovom prostoru postojali portugalski vojni logori. Tokom svoje istorije često je menjao vlasnike, a najduže je bio u posedu Danaca, kao glavni grad njihove kolonije Zlatna obala.
Ovaj lokalitet prvi su zaposeli Portugalci 1550. godine izgradivši vojni logor. Do sredine XVII veka njihova vlast i nadmoć su nestale, tako da biva u potpunosti napušten. Tokom 1650-ih Šveđani preuzimaju vlast i grade malo utvrđenje. U međuvremenu Holanđani okupiraju tvrđavu, a zatim je 1657. preuzima Danska-Norveška. Danci proširuju tvrđavu i daju joj ime Kristijansborg, prema Kristijanu Petom, kralju Danske i Norveške. Glavna namena utvrđenja bila je trgovina zlatom, slonovačom i robljem.

Kronborg je dvorac u blizini danskog grada Helsingøra (po kojemu je William Shakespeare nazvao dvorac Elsinore u Hamletu) na najdaljem vrhu ostrva Zelanda, na najužem delu moreuza Øresund koji deli Dansku od Švedske. Kako je ovaj prolaz u Baltičko more ovde širok tek 4 km, ovo mesto je imalo veliku stratešku važnost, a dvorac je izgrađen kao pomorsko utvrđenje koja je kontrolisala njegov promet. Dvorac je vekovima bio jedan od najvažnijih renesansnih dvoraca u severnoj Evropi, te je zbog toga 2000. godine upisan na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Europi.

Kraljevska biblioteka Danske u Kopenhagenu je nacionalna biblioteka Danske i univerzitetska biblioteka Univerziteta u Kopenhagenu. Jedna je od najvećih biblioteka na svetu i najveća u nordijskoj regiji. Godine 2017. spojila se sa Državnom i univerzitetskom bibliotekom u Arhusu kako bi formirala kombinovanu nacionalnu biblioteku. Kombinovana bibliotečka organizacija (održavaju se odvojene bibliotečke lokacije u Kopenhagenu i Aarhusu) poznata je kao Kraljevska danska biblioteka.
Sadrži brojna istorijska blaga, a tu su sačuvani primerci svih dela štampanih u Danskoj od 17. veka. Zahvaljujući velikim donacijama u prošlosti, biblioteka čuva skoro sva poznata danska štampana dela, uključujući i prve danske knjige, koje je 1482. štampao Johan Snel.

Turning Torso (vrteći torzo) je neboder u Malmeu, Švedska, na suprotnoj strani Kopenhagena. Dizajnirao ga je Santiago Calatrava, a službeno je otvoren 27. augusta 2005. Po završetku građevine, „Turning torso“ je bio najviša zgrada u Skandinaviji, a drugi po veličini kondominijum u Evropi.
Zgrada je visoka 190 metara i ima 54 sprata. Dizajn je baziran po skulpturi Santiaga Calatrave koja se zove „Twisting Torso“ (uvijajući torzo).

DOŽIVITE SA NAMA
***DANSKU I ŠVEDSKU***

9c
9c
1264_Christiansborg_Palace
1264_Christiansborg_Palace
171919_Amalienborg_sunset_Martin_Heiberg
171919_Amalienborg_sunset_Martin_Heiberg
aea1cbea2458016c8679bc75c8b41d7b
aea1cbea2458016c8679bc75c8b41d7b
Frederiksborg-Castle-Hillerod-GettyImages-186883246
Frederiksborg-Castle-Hillerod-GettyImages-186883246
Holmens_kirke_from_west_Copenhagen_Denmark
Holmens_kirke_from_west_Copenhagen_Denmark
Kopenhagen_COVER
Kopenhagen_COVER
Kronborg_set_fra_soesiden_ Foto_Thomas_Rahbek_Kronborg
Kronborg_set_fra_soesiden_ Foto_Thomas_Rahbek_Kronborg
malmo-6984992_960_720
malmo-6984992_960_720
Øresund_Bridge_from_the_air_in_September_2015
Øresund_Bridge_from_the_air_in_September_2015
P1130085
P1130085
PD4KD6
PD4KD6
Tivoli_Gardens_copenhagen-f48d9b268ebe4472957f7cdc9f6dda63
Tivoli_Gardens_copenhagen-f48d9b268ebe4472957f7cdc9f6dda63
previous arrow
next arrow

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN (17.05.2024. – petak)SUBOTICA – NOVI SAD – AERODROM “NIKOLA TESLA” BEGORAD – KOPENHAGEN Polazak iz Subotice je u 01:30 časova sa parkinga ispred Hale sportova (Dudova šuma). Polazak iz Novog Sada je u 02:30 časova ispred autobuske stanice „Vojvodina“. Poletanje aviona za Kopenhagen sa beogradskog aerodroma ,,Nikola Tesla“ je direktnim letom br. W64073 u 06:25 časova. Sletanje u Kopenhagen na aerdorom „Kastrup“ je u 08:45 časova. Polazak na panoramsko razgledanje srednjovekovne prestonice i najstarije kraljevine Evrope: Gradska većnica sa početka 20 veka inspirisana italijanskim građevinama sa utkanim elementima srednjevekovne danske arhitekture, najduža pešačka zona na svetu – Stroget, zatim Nacionalni muzej, pa Christiansborg palata sagrađena 1828. godine, nalazi se na mestu ranijih palata od kojih prva datira još iz 12. veka, danas sedište danskog parlamenta, crkva Holmen, živopisna luka Nyhavn, palata Amalienborg rezidencija kraljevske porodice podignute u 13. veku po nalogu Kralja Frederika V., ispred koje se može videti kraljevska garda, ,,Mala sirena“ – najpoznatiji spomenik grada nastao kao inspiracija na istoimenu Andersonovu bajku, svetski poznat park Tivoli… Po završetku panoramskog razgledanja transfer do hotela „Absalon“ 4* i smeštaj. Slobodno vreme za odmor i individualne aktivnosti. Noćenje.

2. DAN (18.05.2024. – subota) KOPENHAGEN
Doručak. Nakon doručka polazak na nastavak obilaska znamenitosti Kopenhagena, danske prestonice. Poseta renesansnog dvorca Rosenborg izgrađen 1606. godine kao letnjikovac kraljevske porodice. Od 1838. god. dvorac je postao istorijski muzej. Glavne atrakcije dvorca su Velika dvorana sa prestolom za krunisanje kraljeva koju čuvaju 3 srebrna lava, poznate Rosenborg tapiserije još od 1693 god sa prikazima pobeda Kralja Christiana V, Riznica u kojoj se čuvaju kruna, dragulji, rubini, biseri i smaragdi. Slobodno vreme za odmor, ručak ili individualne aktivnosti. Popodnevni obilazak znamenitosti je poseta kompleksa Christiansborg palate smeštene na ostrvu Slotsholmen u centru Kopenhagena. U palati su do kraja 18. veka živeli članovi Kraljevske porodice a danas kraljica ugošćava zvaničnike, organizuje bankete i druge značajne događaje. U kompleksu palate su smešteni i danaski Parlament, Vlada i Vrhovni Sud. Veliki Hol je najspektakularnija prostorija unutar palate, sa tapiserijama iz danske istorije. Najviša kula palate je visoka 106 m i najviša je građevina u gradu. Slobodno veče. Noćenje.

3. DAN (19.05.2024. – nedelja) KOPENHAGEN – HILLEROD – GILLELEJE – HELSINGOR – KOPENHAGEN
Doručak. Sledi izlet u severni deo Danske. Vožnja do Hilleroda gde će se posetiti dvorac Frederiksborg sa muzejom i vrtom, prve kraljevske rezidencije koji je u 19. veku preuređen u muzej i u kome se nalazi najveća kolekcija umetničkih dela u Danskoj. Nastavak putovanja ka Gilleleje, živopisnom ribarskom mestu na krajnoj severnoj obali ostrva. Slobodno vreme za odmor, ručak ili individualne aktivnosti. Odlazak u grad Helsingor, na krajnjem istoku Danske, smešten na najužem delu Ersundskog prolaza koji deli Dansku od Švedske. Panoramsko razgledanje dvorca Kronborg u kome je Šekspir smestio radnju svog najpoznatijeg dela ,,Hamleta“, pa razgledanje Gradskog trga, pozorista, crkva Presvete Bogorodice… Slobodno vreme. Polazak za Kopenhagen je u popodnevnim časovima. Slobodno vreme . Noćenje.

4. DAN (20.05.2024. – ponedeljak) KOPENHAGEN
Doručak. Nastavak obilaska i posete znamenitosti Kopenhagena započinje plovidbom brodom po gradskim kanalima Kopenhagena. Kopenhagen je grad luka i najlakše se može upoznati ploveći kanalima severne, unutrašnje i južne luke. Po isplovljavanju iz luke Nyhavn nižu se vrhunska ostvarenja moderne arhitekture kao što su zgrada Opere, kraljevsko pozorište, nova Kraljevska biblioteka (crni dijamant), sedište čuvene brodske kompanije Maersk, Mala Sirena sa morske strane, Kraljevsko pristanište, dvorac Amalienborg… Posle plovidbe se prelazi most Nyhavn do Broens Gadekokkena, svojevrsne tržnice na otvorenom sa mnogo štandova sa odličnom hranom iz svih delova sveta i danskim pivom. Ovo je omiljeno mesto za druženje i provod žitelja Kopenhagena. Slobodno vreme. Sledi odlazak i poseta čuvenog i šarmantnog parka Tivoli u srcu Kopenhagena. Ovo je drugi najstariji zabavni park na svetu, otvoren 1843 god a godišnje privuče više od četiri miliona posetilaca. Volt Dizni je prilikom izgradnje Diznilenda bio inspirisan baš ovim parkom. Osim raznovrsne zabave ljubitelji umetnosti mogu gledati predstave, slušati koncerte, obilaziti izložbe… Bujne bašte i egzotična arhitektura doprinose nestvarnom doživljaju posetilaca. Slobodno vreme za odmor, fotografisanje ili individualne aktivnosti. Slobodno veče. Noćenje.

5. DAN (21.05.2024. – utorak) KOPENHAGEN – MALME – KOPENHAGEN
Doručak. Polazak do železničke stanice u Kopenhagenu i putovanje vozom preko mosta Oresund dugačkog 8 km koji se smatra jednim od najlepših mostova sveta – čudo arhitekture. Nakon 50tak minuta vožnje se stiže u Švedsku i simpatični i druželjubivi švedski grad Malme u regiji Skanija. Danas je Malme treći grad po veličini u Švedskoj. Skandinavski biser i grad kulture, dobrog standarda i dobre zabave. Razgledanje trgova Stortorget i Lilla Torg (mali trg), crkve Svetog Petra iz 14. veka, zgrade Opere, čuvenog oblakodera Turning Torso… Slobodno vreme za odmor, ručak ili individualne aktivnosti. Polazak u Kopenhagen je u popodnevnim časovima. Slobodno vreme. Noćenje.

6. DAN (22.05.2024. – sreda)KOPENHAGEN – AERODROM „NIKOLA TESLA“ BEOGRAD – NOVI SAD – SUBOTICA
Doručak. Odlaganje prtljaga u posebnu prostoriju za tu namenu. Individualni odlazak u centralni deo grada i poseta ulice Stroget najpoznatije i najduže (3,2 km) trgovačke ulice u Kopenhagenu. Samostalno razgledanje, šetnja, opuštanje pred povratni let… Sastanak u holu hotela ,,Absalon“ 4* je u 18:00 časova.Polazak na aerodrom ,,Kastrup“ u Kopenhagenu. Let broj W64074 za Beograd u 20:55 časova. Sletanje na beogradski aerodrom ,,Nikola Tesla“ je u 23:10 časova. Transfer do
Novog Sada i Subotice. Kraj putovanja.

CENA PUTOVANJA PO OSOBI: 1195 evra

Doplata za jednokrevetnu sobu je 468 evra.

OPŠTE NAPOMENE:
– Organizator sadržava pravo zamene hotela hotelom iste ili više kategorije.
– Ulazak u sobe prvog dana (17.05.2024.) je od 14:00 časova. Napuštanje soba poslednjeg dana (22.05.2024.) je do 11:00 časova.
– Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa u zavisnosti od drugih objektivnih okolnosti (vremenskih prilika, ograničenja vezana za otvaranje i zatvaranje određenih objekata…).
– Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje.
– U slučaju nedovoljnog broja putnika agencija će biti primorana da otkaže putovanje i to najkasnije 7 dana pre polaska na put.
– Turistička agencija Proffis ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju Danske ili Švedske zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa. Svi putnici su u obavezi da poštuju ograničenja u vezi sa iznošenjem deviza iz zemlje, i da se pridržavaju zakonskih i carinskih propisa.
– Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Proffis ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.

CENA OBUHVATA:
– Transfer autobusom na relaciji: Subotica – Novi Sad – aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd – Novi Sad – Subotica
– Avio prevoz na relacijama Beograd – Kopenhagen – Beograd, avio kompanijom Wizz air
– Avio takse: sve aerodromske takse u Beogradu i Kopenhagenu + YQ taksa (aviokompanijska doplata za gorivo u slučaju poskupljenja goriva, doplata se plaća u agenciji)
– Predati prtljag maksimalne težine do 20kg po osobi i ručni prtljag (ranac) dimenzija 40x30x20cm
– Transfer turističkim autobusom na svim relacijama u Danskoj prema Programu putovanja
– Vožnja vozom na relaciji Kopenhagen – Malme – Kopenhagen
– Plovidba brodom po Kopenhagenu
– Metro karte za gradski prevoz u Kopenhagenu prema Programu putovanja
– Smeštaj, 5 noćenja u Kopenhagenu u hotelu „Absalon“ 4*, u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama, usluga na bazi 5 noćenja sa doručkom – doručak, švedski sto
– Svi izleti sa svim pratećim ulaznicama za sve posete obuhvaćene Programom putovanja (Rosenborg dvorac, Christiansborg palata, Frederiksborg muzej i vrt, park Tivoli)
– Usluge licenciranog stručnog turističkog vodiča na srpskom jeziku celim tokom putovanja
– Usluge pratioca putovanja, predstavnika turističke agencije Proffis
– Organizaciju i realizaciju putovanja

CENA NE OBUHVATA:
– Posete mimo Programa putovanja
– Međunarodno putno zdravstveno osiguranje, grupna polisa se može se obezbediti u poslovnici turističke agencije Proffis
– Individualne troškove

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA:
Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS, na dan uplate. Obavezna akontacija iznosi 400eur po osobi i uplaćuje se prilikom rezervacije a preostali iznos do pune cene aranžmana najkasnije 20 dana pred putovanje (do 27.04.2024.) Iznos od 400 Eur se koristi za izdavanje nerefundabilnih avio karata avio kompanije Wizz Air i samim tim je nepovratan u slučaju otkazivanja rezervacije iz bilo kog razloga.

SMEŠTAJ:
KOPENHAGEN: Hotel „Absalon“ 4*
Veb stranica: https://absalon-hotel.dk/en/

● Proffis zadržava pravo zamene ovih hotela sličnim hotelima iste ili više kategorije od navedenog hotela.

UZ OVAJ PROGRAM PUTOVANJA VAŽE OPŠTI USLOVI T.A.PROFFIS
USKLAĐENI SA YUTA STANDARDIMA

PRIJAVA I INFORMACIJE:
T.A. PROFFIS 024/600660, 024/5556 57

SREĆAN PUT I PRIJATAN BORAVAK NA TURI DANSKA-ŠVEDSKA ŽELI VAM PROFFIS!