30 GODINA VAŠEG POVERENJA

LEFKADA LETO 2024

Lefkada pripada jonskom arhipelagu i to je četvrto najveće ostrvo u Jonskom moru. Veoma je jedinstven jer je zapravo povezan s kopnom Grčke sa pokretnim mostom dužine 50 m. Stoga do Lefkade nema trajekta. Površina mu je 3025 m2, a zauzima ga oko 23.000 ljudi. Njegova obala duga je 117 km. Ostrvo Krf nalazi se severno od Lefkade, dok su Kefalonija, Ithaka i Zakintos (koji je malo dalje) južno od njega. Iako se najčešće naziva ostrvom, Lefkada je zapravo arhipelag koji se sastoji od 24 ostrva, i manjih i većih. Ime je dobila po svojim belim liticama (lefko na grčkom znači belo). Poznat je po svojim svetlim, skoro belim stenama, šljunkom iste boje, veličanstvenom mlečno plavom bojom morske boje na najpoznatijim plažama i netaknutoj prirodi koju čine neprobojna brda na kojima dominiraju čempresi, masline i borovi. Oko 70% ostrva prekrivaju planine, a dva njihova vrha su preko 1000 m nadmorske visine. Lefkada je bila naseljena još od praistorije. U srednjem veku pripadao je Vizantiji, ali je tada potpao pod tursku vlast. U stvari, Lefkada je jedino jonsko ostrvo kojim su Turci ikada vladali. Priložena je grčkom kraljevstvu 1864. godine. Ima mediteransku klimu, što znači da ima duga leta, sa puno sunca i prijatnog vetra, te kratke, kišne zime. Glavni grad se zove Lefkas i nalazi se na severnoj strani ostrva. To je prvo naseljeno mesto na koje ćete naići kada pređete most. Putni znakovi obično kažu Lefkada umesto Lefkasa, jer ga ostrvljani tako zovu. Lefkas je udaljen 20 minuta vožnje od međunarodnog aerodroma u Prevezi. To je najveći grad na Lefkadi, a takođe je i administrativno i kulturno središte ostrva. Ima oko 8000 stanovnika. Najpopularnije turističko mesto na ostrvu je Nidri i nalazi se na istočnoj obali. Vasiliki se nalazi na jugu i predstavlja surferski centar ne samo Lefkade, već i celokupnog Mediterana. Egremni i Porto Katsiki su neke od najlepših plaža u Grčkoj.

Kuća ThomasLefkada

Kuća Thomas
Lefkada

Dvospratna kuća Thomas koja se nalazi u mirnom delu Nidrija, na oko 300 m od centra. Kuća je udaljena 350 m od mora i gradske...

opširnije
Kuća KostasLefkada

Kuća Kostas
Lefkada

Prizemna kuća Kostas koja se nalazi u širem centru, skromnog izgleda i kvaliteta. Kuća je udaljena oko 200 m od mora i na oko...

opširnije

LEFKADA – DODATNE INFORMACIJE

Šta je to što Lefkadu čini toliko posebnom za gotovo sve turiste koji su je posetili? Po dolasku na Lefkadu postoje desetine i desetine dugih tunela u blizini Metsoa što ukazuje na avanturu. A tu je Preveza i prolazak kroz podvodni tunel ispod zaliva Amvrakikos, a ubrzo nakon mosta koji povezuje Lefkadu sa kopnom, napokon stiže se do Lefkade i pravo u glavni grad Lefkas. Kao što smo napomenuli Lefkada je ostrvo sa visokim brdima i planinama i to joj daje samo dodatni ukus. Tradicionalna sela na padinama i vekovne crkve u njima, turistička mesta uz more okružena brdima i zelenilom, brojni usidreni čamci u marinama, vertikalni zidovi iznad najlepših plaža, fantastični vidikovci i nestvarno plavo more što Lefkadu zaista čini posebnim odredištem. Iz Lefkasa se organizuju izleti brodom, kao i trajekti do nekoliko jonskih ostrva. Tako možete lako da posetite ostrvo Kefalonija, Itaka, Škorpioni, Maduri, ali i grad Parga, Preveza, čuvenu reku Aheron, vodopade Dimosarija kod Nidrija, manastir Device Marije Fanemoreni kod Lefkasa, ali i mnoge druge istorijske i kulturne spomenike i crkve, ali čak i ostatke naselja iz bronzanog doba. Na Lefkadi možete isprobati jedrenje na dasci ili jedrenje, a zbog povoljnog vetra Lefkada je poznata kao odlična destinacija za paraglajding ili padobranstvo. Spomenuli smo da je more oko Lefkade nestvarno plavo i da tu boju morate iskusiti, nema reči ili fotografije koje bi je opisale. Na najpopularnijim plažama more je mlečno plavo, a tokom ronjenja vidljivost je na niskom nivou, tako da Lefkada nije toliko dobra za ronioce (osim nekih plaža na jugoistoku). Plaže na Lefkadi nisu peščane, obično su šljunkovite, na nekima je sitniji šljunak, dok su na nekima malo krupniji šljunak, tako da meka stopala neće voleti plaže na Lefkadi. Ako volite samo peščane plaže, uzmite sandale za vodu i kvalitetne madrace, jer neke plaže nemaju ležaljke. Zbog pomenutih brda, planina i zidina iznad plaža, putevi do plaža na Lefkadi su vrlo uski, krivudavi i sa zavojima.

Mapa Lefkada

LEFKADA – PLAŽE

Poznato je da su istočna i zapadna obala Lefkasa potpuno različite. Sve fotografije prekrasnih plaža prikazuju one na zapadnoj obali. Ove plaže su popularne zbog svoje tirkizno plave boje mora, često mlečno plave, jednostavno su fantastične i nestvarne. Dolazak do većine ovih plaža uključuje dugu vožnju zavojitim i uskim putevima, a zatim malo šetnje. Zauzvrat, apsolutno ste oduševljeni onim što vas čeka na kraju puta. Ove plaže su popularne zbog svog belog šljunka, relativno iznenadne dubine, vetra i talasa. Na zapadnoj obali, osim Agios Nikitas-a, nema drugih letovališta na obali jer je to nepristupačno. Sva sela su u brdima. Postoji samo jedna benzinska pumpa (Agios Nikitas). Čak je i autoput krivudav. Zapadna obala takođe ima čudesne vidikovce sa kojih možete gledati zalaske sunca. Istočna obala je potpuno drugačija. Odmarališta su smeštena uz mirnu obalu gde nema vetra ni talasa, ali svaki grad ima svoju marinu u kojoj su brodovi usidreni. Nema plavog mora kao na zapadu, ali nema vetra i talasa, pa je Nidri, koji se nalazi na zapadnoj obali, centar turizma na ostrvu. Jedna od najlepših i najslikovitijih plaža je Porto Katsiki. Simbol je ostrva i definitivno boravak na Lefkadi bez posete ovoj plaži ne bi bio potpun. Katisma se nalazi na zapadnoj obali i verovatno je to jedna od retkih plaža koje ćete posetiti nekoliko puta tokom desetodnevnog odmora. Ova plaža ima sve ono što imaju jedva dostupne plaže (ljupko svetlo plavo more, beli šljunak, valovi), a do nje biste se mogli spustiti automobilom, što je zaista prednost. Plaža Milos nalazi se pored Agios Nikitas-a. Ova plaža takođe ima karakterističnu plavu boju mora, ali divlja je, bez ikakvog sadržaja, manje pristupačna i samim tim bez gužve, tako da biste u ovom raju mogli uživati u miru. Agiofili se nalazi na jugu ostrva i ona je jedna od najlepših plaža Lefkade. Do njega možete doći brodom ili malo šetajući, ali ova plaža je sigurno jedna od onih koje ne bi trebalo propustiti. Ove četri plaže obavezno je posetiti tokom vašeg petodnevnog odmora. Ako volite lepu boju mora, ali ne i gužvu, možete da posetite plaže Kavalikefta, Megali Petra i Avali, a ako ne želite da se dugo vozite do plaže, dodajte na listu spisak plaža Pefkoulia. Ako se smestite na istočnoj obali, kad završite obilazak spomenutih plaža koje su potrebne, možete uživati u plažama Desimi, Ammoussa ili Mikros Gialos, koje su takođe lepe i lako dostupne.